R&D Facility

A design concept for an R&D and light manufacturing facility

Project Team
Koos Louw, Principal-in-Charge
Linda Smiley, Project Manager
Design team: Jana van Wijk / Chin Chin Yao

Saam Architecture was engaged to develop a concept design to test regional market demand for a Research and Development (R&D) and light manufacturing space.

The concept’s design is a single-story-high bay building composed of three interlocking masses. The building features south sloping roofs and north facing clerestory glazing to allow natural light to penetrate the lofty high bay spaces. This geometry also runs along the east and west fa├žades as an additional means of capturing natural light throughout the building, and floor-to-ceiling glass at the end of corridors maintains a connection with the exterior landscape.

The design considers flexible multi-tenant leasing options with potential for phased construction and possible future expansion. The high bay space can accommodate mezzanine floors and the site’s aesthetic respects the overall character of the park.