Northeastern University Residential Safety Office Renovation

©2017 Christian Phillips Photography

A renovated Residential Safety Office Desk area to improve security and dormitory circulation

Client
Northeastern University
Location
Boston, MA
Completion
2016
Size
700 sf
General Contractor
Timberline Construction
MEP/FP Engineer
R.W. Sullivan
Project Team
Diana Nicklaus, Principal-in-Charge
Lisa Statkiewicz, Project Manager
Katie Kernizan, Project Designer
James Machek, Design Team

Northeastern’s Residential Safety office is located in Speare Hall. The RSO desk monitors video and Husky card access to dormitories across campus, while also managing assignments of dormitory proctors. The desk has been renovated to improve interaction with the first floor lobby of Speare, where proctors assemble to receive assignments. Saam studied the existing conditions, and provided design options that allowed RSO staff to better monitor campus dorm access, and communicate more clearly with proctor staff. The new design couples the lobby-facing RSO desk functions and Speare West proctor station while creating a more private suite of RSO offices. In addition to upgrading the desk configuration, the project also reroutes the ramp from the lobby into Speare West, which currently takes students through RSO office space. The reconfigured ramp improves circulation into the dormitory and is built adjacent to the new desk, unifying the space and improving security for the RSO office.

©2017 Christian Phillips Photography
©2017 Christian Phillips Photography