Mixed Use Development South Boston

A re-zoned urban corridor will transform industrial buildings into an active mixed-use district.

Location
South Boston, MA
Completion
N/A
Size
391,000 sf
Project Team
Koos Louw Principal in Charge
James Machek Design Team
Chin Chin Yao Design Team
Leah Fannon Design Team

This project is part of a larger 1.3 million square feet mixed use urban redevelopment in the South Boston Seaport District. The proposed 391,380 square foot development consists of a four-story podium of three connected buildings, arrayed in a C-shaped formation around a central courtyard on an 85,773 square foot parcel. One of the podium buildings is surmounted by a residential tower that rises to 19 stories. The podium buildings house two levels of retail that fronts both the courtyard and the surrounding streets, with two levels of live/work units above. The fifth floor of the tower launches a series of amenities that wrap across the rooftops of the other two podium buildings, providing a combination of interior and exterior functions including a lounge, fitness center, game room, daycare center with adjacent outdoor playground, outdoor pool, and community garden beds. An indoor glass-enclosed pool connects the two low-rise podium buildings, and is spectacularly suspended above the main street entrance into the urban plaza.

The podium buildings are shaped to draw pedestrians into this active urban space. Materials wrapping the podium reference the industrial history of the area, and include corrugated metal and wood, as well as metal and timber scaffolds which can support shading devices, lights, or a movie screen. Glazing type varies with use, and includes glass storefront and large industrial punched windows. The beer hall has glass rolling doors that can open and extend its space from indoors onto the urban plaza. Areas of the podium façade are intended to house murals or other large-scale art installations. The podium facades along the main street front other residential developments of a similar height and scale. The scale and character of the podium bridge the divide between the residential and industrial areas of south Boston. South Boston flows into the urban plaza, providing the neighborhood with much-needed open space and retail.

The residential tower is set back from the podium on three sides and seems to float as part of the sky through the use of a glazed façade with integrated photovoltaic panels. The tower begins to incrementally step back on two sides at the 16th floor, providing large roof terraces for the upper level residential units. The tower is oriented to maximize sunlight in the courtyard while providing amazing views toward downtown Boston and the waterfront.