Isabella Stewart Gardner Museum Addition

Isabella Stewart Gardner Museum Addition
© Nic Lehoux / Renzo Piano Building Workshop
Location
Boston, Massachusetts
Construction Dates
2008-2012
Size
70,000 sf
Program
Museum exhibition space, performance hall, conservation labs, administrative offices, artist studios, greenhouses
Sustainability
LEED Gold
Contractor
Shawmut
Engineers
Buro Hapold (Structural MEP)
Design Architect
Renzo Piano Building Workshop
Architect of Record
Burt Hill
DesignTeam (as part of Burt Hill)
Koos Louw, Principal-In-Charge (operations)
Diana Nicklaus, Project Architect
Diana Ostberg, Project Architect, BIM Manager

The original Isabella Stewart Gardner Museum was constructed in 1902. The museum chose Renzo Piano’s team to provide a dynamic new addition that has moved the traditional museum into a new era of curatorial excellence and record membership.

Glass and copper volumes are respectfully positioned to support the architectural presence of the existing palace. The addition includes gallery space, conservation studios, executive offices, a music hall, a green hosue, artists-in-residence housing, and art storage. The project achieved LEED Gold.