645 Summer Street

Upscale Office Space and Amenities Designed to Draw Entrepreneurial Companies to Boston’s Innovation District

Location
Boston, MA
Completion
2017
Size
150,000 sf
Project Team
Koos Louw Principal-In-Charge
Diana Ostberg Project Manager, BIM
Katie Davis Design Team
James Machek Design Team

Saam Architecture is responsible for the current revitalization of 645 Summer Street on the Boston Waterfront. Building permits have been secured and construction is ongoing. The building will undergo a complete envelope renewal and a core-and-shell upgrade with smart amenities, waterfront views, and a harborside pedestrian promenade along the Reserved Channel. These improvements are aimed at luring new entrepreneurial talent to this edge of Boston’s Innovation District.

“The Saam Architecture team is proud to collaborate with this project team and to contribute to the next generation of office buildings in Boston’s Innovation District,” said Diana Nicklaus, President and CEO, Saam Architecture. “The transformation of 645 Summer Street provides Boston’s innovation community with an alternative waterfront location in an emerging business district of Boston.”

Saam has reconceived the 150,000 SF two story structure as a tribute to the iconic symbol of the shipping containers at the nearby Conley Container Terminal, homage to the marine related industrial/manufacturing history of the area. The existing precast concrete façade panels will be rearranged to recall the containers’ vertical metal paneling and the gray sheen of industrial steel and aluminum. This approach vastly improves natural light penetration into tenant offices. Full height energy efficient glazing will complement 14-foot ceilings in the workplace, yielding a lofty, open feel to promote occupant productivity and collaboration.

The new curtain wall will visually connect occupants and visitors to the recently expanded Boston Harborwalk along the Reserved Channel. They will enter a soaring, energized lobby equipped with food services and a monumental stair to a common roof deck amenities. Other amenities will include spacious bathrooms with lockers and showers, comfortable lactation rooms, bike storage, and an artisanal eatery. The renovation, targeting LEED Gold certification from the U.S. Green Building Council, will incorporate roof-mounted photovoltaic solar panels, a tenant bicycle storage facility, and energy-efficient electrical, plumbing and HVAC systems.

A new 15 foot wide sculpted concrete podium will separate the building from Pappas Way, providing accessible entry to the building, outdoor seating spaces, and a safety barrier between people and traffic. To further enhance pedestrian safety, additional measures have been introduced to slow down the traffic on Pappas Way.

Built in 1966 as a printing company’s local headquarters, the building remains a central anchor for the Boston Marine Industrial Park, which runs along the southeastern edge of the Harborwalk’s Reserved Channel segment. This zone provides a home to the Boston Athletic Club, DHL Express, FedEx, UPS, W.B. Mason and other major businesses. Construction is projected to be complete by Fall 2017.